huisvestiging

Huisvesting van luipaardgekko's

Dat je luipaardgekko’s het beste kunt huisvesten in een terrarium of eventueel aquarium zal voor de meeste mensen wel duidelijk zijn. Echter kun je vanaf dit uitgangspunt nog alle kanten op! Wel zijn er in alle gevallen een aantal basiseisen waar je aan moet voldoen.

Basis eisen voor een terrarium

Hoe groot het terrarium moet zijn hangt af van het aantal luipaardgekko’s dat je wilt gaan houden. Jongere –en dus kleinere – dieren kunnen vanzelfsprekend in een kleinere bak gehouden worden dan volwassen luipaardgekko’s. Wanneer je een volwassen koppel of trio houd, is een bak van minimaal 60*40*40 (cm) aan te raden. Groter kan altijd.

Jongere dieren kun je ook iets kleiner houden. De allerkleinsten zijn makkelijk te houden in bijvoorbeeld een faunabox van 40*20*20. Op deze manier voorkom je dat de bak te groot is, en dat je jonge luipaardgekko’s hun eten niet terug kunnen vinden, en bovendien kun je in een degelijke bak beter overzicht houden.

Als je jezelf ervan overtuigt hebt dat je dier goed eet, vervelt en groeit kan het in de definitieve bak geplaatst worden. Persoonlijk heb ik een tijd een volwassen trio in een bak gehouden van 150*60*60 en dit ging perfect.

Qua luchtvochtigheid zijn luipaardgekko’s erg makkelijke reptielen. De gewone kamerluchtvochtigheid is genoeg. Het is dus niet nodig om extra te sproeien.

 


 


 

Verwarming

Eublepharis macularius komt uit een gebied in de natuur waar de dagtemperaturen veel hoger zijn dan de temperatuur die ons klimaat ons te bieden heeft. Als gevolg hiervan zul je het terrarium moeten verwarmen. Wanneer het terrarium niet voldoende verwarmt wordt kunnen er allerlei problemen ontstaan met de gezondheid.

In principe kan een terrarium op twee verschillende methoden verwarmd worden. De ene methode is de bak van binnen te verwarmen middels een spot. Dit type lampen bundelt zijn licht naar 1 plaats, waardoor je op die plek een aanzienlijke verwarming krijgt. 
De tweede methode is externe verwarming middels warmtekabels of warmtematjes. Aangezien het licht van een lamp ook gebruikt kan worden om een dag & nacht ritme te creëren (zie verlichting) is het aan te raden om in elk terrarium in elk geval een spot te hangen en eventueel additioneel nog met een warmtekabel of warmtemat te verwarmen. Een goede temperatuur voor onder de spot is ongeveer 35 graden. In de koude hoek van het terrarium mag de temperatuur ongeveer 25 graden zijn. ’s Nachts moet de temperatuur ongeveer afkoelen naar 20 graden.

Lampen

Bij het gebruik van lampen is het verstandig om bij bakken kleiner dan 1 meter, 1 spot in de bak te hangen. Hangt deze spot bij voorkeur niet in het midden van de bak, maar juist meer naar 1 van de twee zijkanten toe. Op deze manier creëer je een gradiënt in de temperatuur. Door op een andere plek in de bak te gaan liggen kan de luipaardgekko dan zijn eigen temperatuur reguleren. Wanneer je een grotere bak hebt is het verstandig om aan de ene kant van de bak een hoger wattage spot te hangen dan aan de andere kant van de bak. Hangt hiertoe bijvoorbeeld aan de rechterkant van een bak een spot van 60 watt en aan de linkerkant van de bak een spot van 40 watt.

Afhankelijk van de kamertemperatuur in de ruimte waar je het terrarium neer zet en het type terrarium waar je voor kiest ( hout of glas) zul je een hoger of lager wattage spot nodig hebben om de goede temperatuur te krijgen. Hoe koeler de ruimte, hoe hoger het wattage van de gebruikte lamp moet zijn om je bak op de goede temperatuur te krijgen.

 



 

Een goede spot kun je halen bij elke willekeurige bouwmarkt. In de reptielenhandel heb je ook speciale “basking spots” maar deze voegen ( behalve een veel hogere prijs) niks toe aan de normale spots die je in de winkel kunt kopen.

Het gebruik van een spot is veel efficiënter dan het gebruik van welk ander type lamp dan ook, doordat het licht in een hoek van 30 graden wordt gebundeld. Hierdoor ontstaat als het ware een gerichte warmtestraal. Bij het gebruik van een normale lamp zal de warmte alle kanten op diffunderen waardoor je veel (onnodig) warmteverlies hebt. Wanneer je de lamp enkel als verlichting en niet als verwarming wenst te gebruiken kun je wel kiezen voor andere typen lampen.

Warmtematten of warmtekabels

Een andere manier om je bak tot de juiste temperatuur te verwarmen is door gebruik te maken van een warmtemat of warmtekabel. Deze manier van verwarmen is in principe enkel geschikt om glazen terraria te verwarmen. Dit komt omdat je de warmtemat of warmtekabel altijd onder het terrarium moet leggen, aangezien je anders het risico loopt dat je dieren zich er aan branden. Bij een houten bak heeft dit geen zin aangezien hout maar weinig warmte doorlaat.

Wanneer je gebruik maakt van warmtekabels of warmtematjes moet je goed controleren dat de temperatuur niet te hoog wordt. Niet alleen op de plek waar je gekko daadwerkelijk moet liggen, maar ook direct bij de glasplaat. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt kan je terrarium barsten.

Wanneer je een heel groot terrarium hebt kun je bij de verwarming van je bak ook altijd lampen en warmtematten/-kabels combineren om tot de juiste temperatuur te komen.

Warmtematten
Warmtematten zijn er in verschillende vaste afmetingen te krijgen. Ook heb je de keuze uit verschillende wattages. Wanneer je een warmtemat als verwarming gebruikt, is het belangrijk om goed te letten op het formaat van je terrarium, en het oppervlakte van je warmtemat. Ideaal is om je warmtemat niet meer dan 1/4 tot 1/3 deel van je oppervlakte te laten beslaan. 
Over het algemeen is een warmtemat met een wattage van 15 watt tot 20 watt meer dan voldoende om de bak voldoende te verwarmen.

Warmtekabels
Warmtekabels kun je in verschillende lengten en wattages kopen. Mijn eigen ervaring is dat je bij warmtekabels een hoger wattage nodig hebt om tot dezelfde mate van verwarming te komen als bij warmtematjes. Om je warmtekabel op de goede manier onder je terrarium te krijgen is het verstandig om de kabel vast te prikken op een piepschuimplaat. Vervolgens kun je terrarium weer op deze piepschuimplaat neerzetten. Ook voor warmtekabels geld dat je er het beste ongeveer 1/4 tot 1/3 deel van je terrarium mee verwarmt.

 



 

 

Verlichting

Buiten een goede verwarming is ook een goede verlichting van de bak erg belangrijk. Door de bak een aantal uren per dag te verlichten kan een dag en nachtritme worden gecreëerd. Door in de winter het aantal uren licht te verkorten, en in de zomer deze juist weer te verlengen kunnen “seizoenen” worden gecreëerd. Hierover kun je meer vinden onder het kopje “winterslaap”. Normaliter wordt in de zomer gekozen voor 12 tot 14 uur licht per dag, en naar mate de winter komt wordt dit aantal uren licht verkort tot ongeveer 8 uur per dag.

Wanneer je de lampen niet alleen voor verlichting maar ook voor verwarming gebruikt zijn spots de beste keuze. 
Wanneer de lampen echt enkel alleen gebruikt voor verlichting kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van TL of spaarlampen. Deze lampen verbruiken niet zoveel stroom en geven over het algemeen erg mooi natuurlijk gekleurd licht af, daar waar spots over het algemeen erg geel aandoen.

Aangezien Eublepharis macularius een nachtactieve gekko is, zijn UV lampen niet nodig.

Wanneer je een meer natuurlijk licht in je bak wilt hebben, heb je tegenwoordig hele goede “daglichtlampen”. Deze lampen hebben bijna het zelfde lichtspectrum als het daglicht, waardoor het licht er veel natuurlijker uitziet. Bovendien geven deze lampen zelfs een klein beetje UV licht af. Deze hoeveelheid UV licht is verwaarloosbaar voor dieren die afhankelijk zijn van UV licht, maar voor luipaardgekko’s kan het zeker geen kwaad.

Schuilmogelijkheden

In de natuur verschuilt Eublepharis macularius zich gedurende de dag. In gevangenschap zullen deze schuilplaatsen dus ook aangeboden moeten worden. Luipaardgekko’s stellen niet zoveel eisen aan hun schuilplaatsen, zolang ze zich er maar goed in kunnen verstoppen. Goede schuilplaatsen kunnen dan ook op vele manieren worden aangeboden.

Natuurlijke schuilplaats

Een mooie natuurlijk ogende schuilplaats kan geboden worden in de vorm van opgestapeld leisteen, flagstones of in combinatie met andere soorten stenen. Door steeds ruimte te laten tussen de stenen kun je op een eenvoudige wijze verstopplaatsen maken. Niet alleen goed voor je gekko, maar ziet er vaak ook mooi uit in een terrarium.

Wanneer je gebruik maakt van stenen is het wel erg belangrijk dat de stenen goed vastliggen! Dit kun je doen door de stenen goed klem te leggen, de stenen vast te lijmen of door pinnen in de stenen te maken die in openingen vallen van de stenen waarop je ze stapelt. Onderschat je luipaardgekko’s niet, ze zijn soms sterker dan je denkt!

 



 

Praktische schuilplaats

Voor de luipaardgekko zelf maakt het niet uit of de schuilplaats er ook natuurlijk uitziet. Voor een praktische schuilplaats kan gekeken worden naar verschillende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan saladebakjes of boterbakjes met een gat erin. Ook kun je gebruik maken van potten waar je een hoekje uitslaat etc. Een groot voordeel van degelijke verstopplaatsen is dat je er vaak makkelijk bij kan, het niet veel kost, en je bijna altijd wel *iets* in huis hebt waarmee je het kunt maken.

Wanneer je zelf een schuilplaats fabriceert moet je er wel goed voor uitkijken dat er geen scherpe randjes aan zitten. Een fijne veil of nagelveil kan hierbij uitkomst bieden.

Geschikte bodembedekking voor luipaardgekko's

De juiste bodembedekking voor luipaardgekko’s is een onderwerp waar al vele discussies aan vooraf zijn gegaan. De grote hamvraag is eigenlijk altijd: Mag je nou wel of niet zand gebruiken voor luipaardgekko’s? De tegenstanders van zand beweren dat je luipaardgekko dood kan gaan door verstoppingen met zand, de voorstanders zeggen dat het allemaal wel meevalt, zolang je luipaardgekko maar gezond is.

Verstoppingen met zand

Verstoppingen met zand bij luipaardgekko’s zijn niet heel zeldzaam. Regelmatig komen er op beurzen, via de mail of op fora berichten opduiken van bezorgde eigenaars die melden dat hun luipaardgekko last heeft van een verstopping met zand of er zelfs al aan is overleden. Hierdoor is bij vele mensen het idee ontstaan dat luipaardgekko’s niet op zand kunnen worden gehouden. Dit is echter niet waar. Verstoppingen met zand komen wel voor, maar in de meeste gevallen is het zand niet het primaire probleem.

Een zandverstopping kan op meerdere manieren tot stand komen. Op het moment dat een luipaardgekko een serieus calciumtekort heeft zullen ze zand gaan opeten om te proberen hun calcium voorraad in het lichaam weer aan te vullen. In het gebied waar ze leven bestaat de grond uit een mineraalrijk mengsel. Het is dus niet meer dan een natuurlijke reactie. In normaal zand zit echter geen calcium verwerkt waardoor de gekko grote hoeveelheden zand naar binnen werkt, zonder ooit calcium binnen te krijgen. Het probleem hier is dus niet het gebruik van zand, maar een calcium tekort. Meer over goede supplementen is te vinden onder het hoofdstuk voeding.

Bij gezonde luipaardgekko’s kan het binnen krijgen van zand geen kwaad. Het zand verlaat gewoon via het verteringsstelsel weer het lichaam. Echter, wanneer een luipaardgekko om wat voor reden dan ook verzwakt is, kan het gebeuren dat het zand zich gaat ophopen in de darmen. Dit geeft dan een verstopping. Dit kan eventueel gebeuren in combinatie met en calciumtekort. Wanneer hier niks aangedaan wordt kan dit uiteindelijk zelfs resulteren in een prolaps ( zie ziekten)

Kortom, zolang het een gezond dier betreft kan het absoluut geen kwaad om ze op zand te houden.

 



 

Geschikt zand voor luipaardgekko's

Vele soorten zand zijn geschikt om in een terrarium te gebruiken. Het meest gebruikte zand in de reptielenhobby is simpelweg speelzand. In de meeste tuincentra is dit wel te krijgen, tegen een lage prijs. Andere geschikte soorten zijn bijvoorbeeld brekerzand, ophoogzand, rivierzand etc. Het enige waar je voor uit moet kijken is dat er geen scherpe stukjes in het zand zitten, en dat het zand niet te fijn is. Chinchillazand is bijvoorbeeld niet geschikt, omdat het veel te fijn van structuur is. Hierdoor kan het zand in de lichaamsopeningen van het dier gaan zitten. In de meeste terrariumzaken kun je ook wel commercieel verpakt “reptielenzand” vinden. Het is niet nodig om dit te gebruiken. Wanneer je echter op zoek bent naar een speciaal kleurtje is het soms een uitkomst.

Ook bestaat er zogenaamd “Nambida zand”. Dit zand zit vochtig in het pak. Wanneer je het in een terrarium doet en laat drogen wordt het erg hard. Hierdoor kun je makkelijk een reliëf in de bodembedekking maken, en eventueel zelfs kleine holletjes.

Een ander soort zand wat recent is uitgebracht is het zogenaamde calciumzand. Het idee achter deze zandsoort is dat wanneer het door een reptiel wordt opgegeten, het geen kwaad kan omdat het voornamelijk uit calcium bestaat. Vertrouw echter niet blind op dit product. Hoewel er een boel mensen zijn die goede ervaringen hebben met calciumzand heeft de praktijk echter ook al uitgewezen dat verstoppingen met calciumzand wel degelijk mogelijk zijn. De oorzaak hiervan is dat calciumzand een bufferende werking heeft op de maag.

Andere soorten bodembedekking

Een bodembedekking die nooit verkeerd is, is simpelweg papier. Wat voor soort papier het precies is maakt niet zo heel erg veel uit ( van kranteninkt wordt zelfs gezegd dat het goed is om mijten tegen te houden) hoewel ik persoonlijk de voorkeur geef aan onbedrukt papier. Dit omdat luipaardgekko’s toch nogal de neiging hebben om overal aan te likken.

Sommige mensen willen nog wel eens beukensnippers of schors gebruiken als bodembedekking. Gezien de jaagstijl van luipaardgekko’s is dit echter minder geschikt. Bij het vangen van de prooidieren gebeurt het regelmatig dat luipaardgekko’s er naast zitten, waardoor ze eindigen met een bek voor bodemmateriaal. Aangezien beukensnippers en schors vrij scherp zijn, kan dit tot problemen lijden wanneer het hout wordt doorgeslikt.

 

Type Terrarium


Een terrarium is een ruim begrip. Zolang je er alle condities in kunt optimaliseren is iets geschikt om als terrarium te kunnen dienen. Wel zijn er over de loop der jaren een aantal “standaards” ontstaat. Het meest gebruikte type is een volglas terrarium. Deze bakken zijn relatief goedkoop en makkelijk te onderhouden. Een soortgelijke bak, maar die beter isoleert is een houten terrarium. Een goedkopere oplossing in een (oud, lek) aquarium. Dit zijn allemaal oplossingen die veel worden gebruikt in de hobby.

In de loop der jaren zijn er ook steeds meer systemen gekomen voor mensen die grote hoeveelheden luipaardgekko’s (of andere reptielen) houden. Dit zijn de zogenaamde “racks”. Met name grotere, commerciële kwekers maken hier gebruik van. Uitgangspunt van een rack is om zoveel mogelijk dieren, zo efficiënt mogelijk te kunnen houden. In de onderstaande subcategorieën zal ik proberen de voor- en de nadelen van de verschillende systemen proberen uit te leggen.

Afgezien van welk type terrarium je kiest, is het altijd belangrijk er op te letten dat je voldoende mogelijkheid hebt voor een goede verluchting. Aangezien warme lucht stijgt, is een verluchtingsrooster aan de bovenzijde het beste. Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het altijd goed om nog een verluchtingsrooster aan de voorzijde aan te bieden.

Volglas terrarium

Het volglas terrarium is 1 van de meest gebruikte type bakken. Glazen bakken worden veelvuldig aangeboden in verschillende speciaalzaken, tweedehands en op reptielenbeurzen. De meeste (goedkope) volglas bakken zijn gemaakt van 4 mm glas, hebben 1 of twee ventilatieroosters. De opening van de bak kan op verschillende manieren worden geregeld. De meest gebruikelijke manier is twee schuifruitjes die op een schuifrail staan. In het middel overlappen de ruitjes elkaar dan een klein eindje. Een voordeel van schuifruiten is dat je eventueel bakken kunt stapelen, en dat je de bak met 1 hand kunt open maken.

Een tweede mogelijkheid is een enkele schuifruit die fungeert als een soort valluik. Je kunt het terrarium open maken door de ruit als het ware uit zijn geleiders te tillen, langs de bovenkant. Dit terrarium is vooral erg geschikt voor hele kleine soorten gekko’s of andere reptielen. Voor luipaardgekko’s is dit in principe niet nodig. Een nadeel van dit type ruit, is dat je de bakken niet kunt stapelen (de schuifruit bots dan tegen het terrarium aan wat erboven staat en kan niet meer open) Ook heb je nooit twee handen vrij als je in de bak werkt. Op het moment dat je de bak opent, zal je de ruit altijd met 1 hand vast moeten blijven om te voorkomen dat hij weer naar beleden valt.

Een derde type opening is een klapruitje. Bij dit type terrarium zijn de zijkanten van de bak afgeschuind waardoor de ruit als het ware op het terrarium rust. De ruit zelf ligt hierbij los. Door het gewicht van het ruitje blijft deze liggen en is de bak hermetisch afgesloten, mits het glas netjes is gesneden. Ook dit type ruit is met name handig voor de kleinere soorten.

Voordelen van glazen terrariums zijn dus dat ze over het algemeen makkelijk verkrijgbaar zijn en niet heel erg duur. Qua verwarming hebben glazen bakken zowel voor- als nadelen. Hoewel glazen bakken erg geschikt zijn bij het gebruik van warmtematjes (glas geleid de warmte goed) raken glazen bakken ook veel warmte kwijt bij het gebruik van lampen. Om een glazen bak tot de juiste temperatuur te verwarmen is er veel meer energie nodig dan bijvoorbeeld bij een houten bak, puur omdat glas warmte niet goed isoleert.

Een ander nadeel van glazen bakken is dat ze kunnen breken. Wanneer je een glazen bak iets te hard neerzet, of per ongelijk de punt als eerste laat laden heb je al snel een aantal barsten te pakken. Dit geld ook wanneer de warmtemat te heet wordt. Het glas zal dan barsten. Het is dus zaak om wel voorzichtig te zijn.

Houten terrarium

Houten terrariums zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst gekomen. Vooral voor woestijnsoorten, zoals luipaardgekko’s bied dit type bak vele voordelen.

Hout houd goed warmte vast en dus heb je minder energie nodig om de bak tot de juiste temperatuur te verwarmen. Doordat de bak minstens aan drie kanten ondoorzichtig is, heb je al sneller het effect dat de luipaardgekko’s zich op hun gemak in de bak voelen en zich sneller meer laten zien dan in een doorkijkbak.

Doordat je hout in elke vorm en grote kunt zagen heb je in principe volledige controle over het uiterlijk van de bak. Je kunt kiezen voor afwijkende maten, je kunt makkelijk wat plakjes vastdraaien, en zelfs hele systemen inbouwen voor de verlichting. Voor woestijnbakken kun je praktisch elke houtsoort gebruiken, al zijn de watervaste soorten wel aan te raden om te voorkomen dat je bak op een gegeven moment gaat kromtrekken.

 



 

Verder zijn houten bakken makkelijk op te stapelen. Je kunt mooie terrariumstellingen maken, door simpelweg een aantal bakken op elkaar te zetten. Doordat je de bakken rechtstreeks op elkaar kunt zetten, geven de bakken ook warmte aan elkaar door, waardoor je netto weer minder verwarming nodig hebt als voor alle bakken afzonderlijk.

Een nadeel van houten bakken is dat warmtematjes en warmtekabels praktisch niet te gebruiken zijn. Doordat hout goed isoleert, houd het ook warmte van buiten tegen. Een warmtematje onder een houten terrarium leggen heeft in de meeste gevallen niet bijster veel zin. De warmtematjes of kabels in het terrarium leggen is geen optie, aangezien je dan het gevaar loopt dat de dieren zich verbranden.

Luipaardgekko's houden in een Aquarium

Aquariums hebben met name 1 heel erg groot voordeel en dat is dat ze goedkoop aan te komen zijn. Hierbij heb ik het dan wel over tweede hands aquariums, en dan met name de lekke exemplaren. Deze bakken worden door visliefhebbers vaak voor spotprijzen van de hand gedaan, en zijn nog prima geschikt om luipaardgekko’s in te houden, mits de oppervlakte juist is.

Wel hebben aquariums ook een groot aantal nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld de binnenkant van de bak enkel langs de bovenkant bereiken. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit misschien niet optimaal geschikt is voor een diersoort waarbij in de natuur de meeste bedreigingen van bovenaf komen. Een gevolg van een opening aan de bovenzijde kan zijn dat je luipaardgekko’s zich meer gestrest voelen, en zich minder gaan laten zien.

Ook is een opening aan de bovenzijde lastiger met het verschonen van de bak. Je moet telkens half in de bak hangen om overal goed bij te kunnen, terwijl je bij een terrarium met schuifruitjes aan de voorkant overal gewoon goed bij kunt. Een opening aan de bovenzijde zorgt er bovendien voor dat je onmogelijk meerdere bakken kunt stapelen. Dan zou je ze immers niet meer open kunnen maken.

Aquariums zijn over het algemeen van redelijk dik glas gemaakt, waardoor de bakken in verhouding een stuk zwaarder zijn dan terrariums van hetzelfde formaat. Ook zul je in veel gevallen zelf voor een goede bovenkant moeten zorgen. Wanneer je een beetje handig bent is dit natuurlijk geen enkel probleem.

Aquariums zijn met name ideaal als quarantaine bakken, omdat ze makkelijk en goedkoop aan te komen zijn. Voor langdurig gebruik vind ik ze persoonlijk zelf minder geschikt omdat ze toch redelijk onhandig zijn.

Zelf een terrarium bouwen

Wanneer je een beetje handig bent, is het zelf bouwen van een terrarium een hele goede optie. Wanneer je goede adresjes hebt voor je materiaal ben je vaak een stuk goedkoper uit, dan wanneer je een commercieel terrarium aanschaft. Het heeft bovendien als voordeel dat je zelf kunt beslissen hoe het terrarium er precies uit komt te zien.

Wel moet je goed nadenken welke eisen er allemaal aan het terrarium worden gesteld, en wat je vooral niet moet vergeten. Houd rekening met het juiste bodemoppervlakte, voldoende verluchting van de bak, een goede manier om je terrarium te verlichten en verwarmen en bedenk vooral goed van tevoren hou jij wilt dat je terrarium er uiteindelijk uit ziet.

Voor je gaat bouwen moet je er vooral voor zorgen dat je alle benodigde materialen bij elkaar hebt, en dat je van tevoren goed uittekent hoe groot alle glazen of houten delen moeten zijn om goed in elkaar te passen. Houd er rekening mee dat de schuifdeurtjes elkaar een stukje moeten overlappen, en dat de schuifruitjes ook nog weer uit de rails getild moeten kunnen worden.

Op het internet zijn diverse websites te vinden waarop staat uitgelegd hoe je het beste een glazen of houten terrarium in elkaar kunt zetten. Maar het allerbelangrijkste advies is vooral te zorgen voor een goede voorbereiding!

Terrarium racks voor luipaardgekko's

Het hele idee van “racks” is voornamelijk over komen waaien uit Amerika. Het komt er kort gezegd op neer dat je zoveel mogelijk dieren op een zo klein mogelijk oppervlakte houd, en alles zo efficiënt mogelijk maakt. Dit houdt in de meeste gevallen in dat de luipaardgekko’s gehouden worden in plastic bakken van ongeveer 40*30 met 1 enkele schuilplaats ( waar ook de eieren in gelegd moeten worden), een waterbakje en een voerbakje met meestal meelwormen.

Door deze bakken allemaal gestapeld en naast elkaar te zetten kun je enorme hoeveelheden kweekdieren op een klein oppervlakten houden. Door deze methoden zijn er bepaalde kwekers die jaarlijks duizenden jonge luipaardgekko’s kweken.

 



 

Hoewel de dieren het zelf goed lijken te doen – ze produceren immers eieren - ben ik persoonlijk geen voorstander van deze methode van kweken. Het is allemaal gericht op het commercieel houden en kweken van luipaardgekko’s. Voor iemand die hobbymatig bezig is, heeft deze methode alleen maar nadelen. Je ziet je dieren niet, de dieren kunnen amper natuurlijk gedrag vertonen, en in feite gebruik je de dieren niet meer dan alleen als productie fabriekjes.

Wanneer je elk jaar veel jonge dieren hebt kan het wel erg makkelijk zijn om de jongen in op te kweken. Als tijdelijke oplossing is er niks mis met racks, zolang de bakken niet te vol worden gezet. Wanneer gekeken wordt naar gekko’s die langere tijd met teveel soortgenoten in een rack hebben gezeten zijn er vaak allerlei gedragsstoornissen op te merken. De dieren zijn vaak of heel erg apathisch en liggen alleen nog maar plat op de grond, of zijn verwoed de hele dag bezig met graven. Dit gedrag is onder anderen waar te nemen in veel van de door Ray Hine aangeboden dieren.

 

Inrichting en aankleding van een luipaardgekko terrarium


Wanneer je hebt gekozen voor een bepaald type bak is het minstens zo belangrijk om te gaan kijken naar de inrichting van die bak. Een goede verzorging van een dier staat of valt met het gegeven of een dier zich op zijn gemakt lijkt te voelen in zijn omgeving. Dit zie je onder anderen terug in het er goed uitzien van een dier, goed eten & drinken en nakweek.

De inrichting van je bak kan hierin veel betekenen. Wanneer een bak onvoldoende is ingericht en er bijvoorbeeld te weinig schuilplaatsen zijn, zal dit zich resulteren in een gestrest dier wat waarschijnlijk slecht of niet eet.

Een goede inrichting van een luipaardgekko terrarium is relatief eenvoudig. Ze stellen maar weinig eisen aan hun omgeving en zijn relatief snel tevreden.
Hieronder kun je een lijstje vinden met wat er in elk geval allemaal in het terrarium van een luipaardgekko aanwezig hoort te zijn.

Onderstaande basiseisen kunnen zowel bereikt worden middels een natuurlijke als een praktische inrichting. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Basiseisen inrichting

In het terrarium van een luipaardgekko moet in elk geval aanwezig zijn:

  • Een aantal goede schuilplaatsen
  • Een waterbakje
  • Een verwarmingsbron
  • Een bron van calcium

 



 

Eén ding is zeker: je kunt nooit teveel schuilplaatsen hebben. Bied het liefst minimaal twee schuilplaatsen per dier aan. Hierdoor kunnen de luipaardgekko’s zelf kiezen waar ze het liefst gaan liggen. Wanneer je de schuilplaatsen op verschillende plaatsen in het terrarium zet, en zorgt voor een goede temperatuur gradiënt kan hier dier bovendien zijn eigen lichaamstemperatuur regelen door dichter bij of verder af van de verwarmingsbron te gaan liggen.

Veel beginners maken de systematische fout om te weinig verstopplaatsen in het terrarium te zetten omdat ze bang zijn dat ze hun dieren niet genoeg zullen zien. Echter, door het aanbieden van heel erg weinig schuilplaatsen zul je juist merken dat de gekko’s eerder geneigd zijn om weg te kruipen. Op het moment dat je een overdaad aan schuilplaatsen creëert, zal je luipaardgekko eerder het idee krijgen dat het veilig is om zich buiten de schuilplaatsen te op te houden, aangezien de volgende schuilplaats altijd dichtbij is, en ze bij gevaar dus snel weg kunnen schieten.

Ook een waterbakje is een onontbeerlijk gegeven in een luipaardgekko terrarium. Hoewel het bewoners van droge gebieden zijn, en ze niet zo heel erg veel drinken is het wel belangrijk dat je de gelegenheid aanbiedt. Veel mensen adviseren om het waterbakje twee keer per week te vullen met water en in principe is dit afdoende. Hier thuis zie ik mijn luipaardgekko’s toch regelmatig even wat drinken. Een voordeel van een waterbakje is ook dat je eventueel vitamines of calcium door het water kan oplossen.

Verder is het sterk aan te raden om een bron van calcium in het terrarium aan te bieden. Misschien zul je wel nooit zien dat je luipaardgekko’s er gebruik van maken, maar het is heel erg belangrijk om er voor te zorgen dat je luipaardgekko’s te allen tijde aan voldoende calcium kunnen komen. Dit geld met name voor kweekvrouwen en opgroeiende dieren. Het aanbieden van calcium kan bijvoorbeeld gedaan worden door een bakje met calciumpoeder neer te zetten waar ze uit kunnen likken of een bakje met verbrokkelt sepia. Bij calciumtekorten kunnen er ernstige problemen ontstaan, waarover je meer kunt lezen bij “ziekten”

In additie op de hierboven genoemde zaken wil ik nog de vochtige verstopplaats noemen. Deze is niet essentieel voor een goede verzorging, maar zeker wel aan te raden. Door een vochtige verstopplaats aan te bieden in de vorm van een bakje met vochtig veenmos. geef je de luipaardgekko’s een mogelijkheid om makkelijker door vervellingen te komen. Ook heb je op deze manier meteen een goede afzetplaats voor eieren. Uit ervaring heb ik gemerkt dat de luipaardgekko’s ook gewoon graag in het bakje lijken te willen liggen.

Een vochtige verstopplaats kan het makkelijkst gemaakt worden door een gat in een plastic bakje te knippen en hier wat vochtig mos in te doen. Bijvoorbeeld veenmos wordt in de meeste tuincentra wel verkocht.

Zolang je voldoet aan de basiseisen van de inrichting, maakt het niet zoveel uit of je dit middels natuurlijke materialen bereikt, of middels de meer praktische materialen zoals plastic bakjes etc. Dit is een afweging die je zelf moet maken. Hieronder even de grootste verschillen tussen de twee typen.

Natuurlijke inrichting

Wanneer je kiest voor een natuurlijke inrichting in de vorm van zand, stenen, rotsen etc krijg je vaak een bak die er om te zien een stuk mooier uit ziet dan wanneer je plastic en papier gebruikt. De bak is dus een stuk leuker om naar te kijken.

Een grote voordeel wat vaak gegeven voor een praktische inrichting is dat het goedkoop is. Een natuurlijke inrichting kun je echter ook zo duur maken als je zelf wilt. In de meeste reptielenwinkels kun je allerhande natuurlijk materiaal krijgen waarmee je een bak kunt inrichten. Wanneer je langs deze weg gaat zul je al snel redelijk veel geld kwijt zijn aan je inrichting. Als je een beetje creatief bent kun je echter ook en natuurlijke inrichting heel goedkoop realiseren.

 



 

Een zak zand kost bij een bouwmarkt niet zoveel. Stenen en takken zijn in de natuur genoeg te vinden als je weet waar je moet zoeken. Op de meeste beursen zijn erg goedkoop mooie stukken kurk te vinden voor een paar euro. Als je een beetje handig bent met de inrichting kun je op deze manier een erg leuke bak inrichten voor weinig geld. Wel belangrijk is om bij zowel commerciële inrichtingsproducten als zelf verzamelt materiaal om alles goed te ontsmetten. Hout en stenen kun je goed ontsmetten in een magnetron op een hoog wattage. Zand kan uitgekookt worden.

Voordelen van een natuurlijk ingerichte bak zijn dus dat het er leuk uitziet, en je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Een nadeel is dat je of veel geld kwijt bent, of je wat creatiever aan de slag zult moeten om je materialen bij elkaar te krijgen. Wanneer je een ziekte in je bak krijgt kun je in de meeste gevallen alles wel weggooien om her-besmetting van je dieren te voorkomen.

Een natuurlijke inrichting hoeft overigens niet gelijk te betekenen dat de bak ook niet praktisch ingericht kan worden. Wanneer met natuurlijke materialen wordt gewerkt, kunnen deze natuurlijk altijd wel in een praktische setting worden gezet.

Praktische inrichting

Een praktische inrichting is makkelijk te realiseren. In feite heb je er alleen wat papier een wat plastic bakjes voor nodig. Een praktische inrichting is niet de mooiste inrichting om naar te kijken, maar kan wel erg makkelijk zijn in bijvoorbeeld geval van ziekte. Plastic bakjes zijn makkelijk af te wassen en papier makkelijk te vervangen.

Een praktische inrichting is met name erg geschikt als quarantaine voor nieuw aangeschafte dieren. Je kunt goed controleren of de dieren goed eten en ontlasten. Bovendien is de inrichting snel en makkelijk vervangen in het geval van problemen.

Ook voor hele jonge nakweek dieren is deze manier aan te raden, om eventuele problemen te voorkomen.

Voordelen van een praktische inrichting zijn dus de makkelijke vervangbaarheid en het makkelijke schoonmaken. Het grootste nadeel is het uiterlijk. Een natuurlijke inrichting is nu eenmaal veel mooier om naar te kijken dan een bak voor plastic bakjes.