Winterslaap bij luipaardgekko's

De winterslaap wordt altijd eng gevonden door mensen die hun dieren net hebben. Zomaar een aantal maanden waarin je de dieren amper ziet, ze niet eten en zelfs amper drinken. Toch is het erg verstandig om je luipaardgekko’s in winterslaap te doen. Het is immers niet zonder reden dat ze dit in de natuur ook doen.

Waarom winterslaap voor luipaardgekko's?

Een winterslaap heeft verschillende functies. In de natuur is er op het moment van de winter amper eten te vinden, en de temperatuur is dan bovendien zo laag dat het voor koudbloedige dieren niet te doen is. Als preventie gaan de dieren in winterslaap. Op deze manier gaat de koude en barre periode aan ze voorbij tot het weer beter weer is, en er weer eten voorhanden is.

Het heeft echter ook als functie om het lichaam helemaal weer tot rust te brengen en klaar te maken voor de volgende kweekperiode. Zeker voor vrouwen waar elk jaar mee gekweekt wordt is de winterslaap een noodzakelijk punt van rust. Wanneer er niet elke jaar de mogelijkheid tot winterrust wordt aangeboden, kan dit een negatief effect hebben op de levensduur van je dieren.

 



 

Winterrust of winterslaap?

Er is een verschil tussen een winterrust en een winterslaap. Bij een winterslaap gaan de dieren vrijwel letterlijk echt in slaap. Ze zoeken een goed plekje op om te verblijven, en daar komen ze dan ook amper meer vandaan tot het weer tijd is om te ontwaken. Bij winterrust blijven de dieren enig sinds wakker. Ook dan wordt er niet of amper meer gegeten, maar toch blijven de dieren net even dat beetje actiever dan bij een volledige winterrust. De voorbereiding is vrijwel hetzelfde. Het hangt ook een beetje van je dieren af of ze in winterrust of in winterslaap gaan. Voor de gezondheid van je dieren maakt het niet zo heel erg veel uit of ze in winterrust of in winterslaap gaan. Bij winterrust is het soms makkelijker om de dieren weer actief te krijgen omdat ze niet heel erg diep in slaap zijn.

Wanneer moeten luipaardgekko's in winterslaap?

Er kan in elk geval gesteld worden dat het erg onverstandig is om hele jonge en zieke dieren in winterslaap te doen. De luipaardgekko’s die je in winterslaap doet moeten gezond zijn, mooi op gewicht en er goed uitzien. Veel mensen slaan de winterslaap het eerste levensjaar van hun gekko’s over.

Na het eerste levensjaar is het verstandig om de luipaardgekko’s elk jaar in winterslaap te doen, tenzij ze ziek zijn.

Voorbereiding op de winterslaap bij luipaardgekko's

Je kunt luipaardgekko’s niet zomaar van de ene op de andere dag in winterslaap doen. Het geven van een winterslaap kost enige voorbereiding. De belangrijkste aspecten hiervan zijn de nachttemperatuur, het aantal licht uren en de hoeveelheid eten die je de dieren geeft. Dit zijn de drie hoofdfactoren die invloed hebben op de cyclus van je luipaardgekko’s.

Vanaf ongeveer begin / half oktober is het verstandig om het aantal uren dat je de lamp (en) laat branden, af te laten nemen. Doe dit niet in 1 keer, maar bijvoorbeeld elke week 1 uur. In de zomermaanden horen de lampen ongeveer 12-14 uur te branden. Richting de winter moet dit aantal terug worden gebracht naar 7 a 8 uur licht per dag. Ongeveer half november / begin december moet het aantal lichturen zijn terug gebracht naar de vereiste 7 tot 8 uur.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je minder gaat voeren. Voor een goede winterslaap is het belangrijk dat de darmen nagenoeg leeg zijn. Wanneer er voerresten achter blijven, terwijl de luipaardgekko volledig in rust gaat, komt het verteringstelsel stil te liggen.

Hierdoor kunnen achtergebleven etensresten gaan bederven in de darmen, waardoor je gisting krijgt. Hierdoor kan je luipaardgekko overlijden. Vanaf half oktober kun je het aantal voerbeurten terug brengen naar ongeveer 1 keer per week. Richting half november/ begin december kun je dan op een gegeven moment helemaal stoppen met voeren. Als het goed is zijn je luipaardgekko’s dan ondertussen ook een stuk minder actief.

Een factor die eigenlijk vrijwel de meeste invloed heeft op de cyclus is de nachttemperatuur. Het dalen van de nachttemperatuur is de grootste indicator voor de dieren om in winterslaap te gaan. Wanneer je dus gebruik maakt van bijvoorbeeld warmtematjes, warmtekabels of andere verwarming ’s nachts is het verstandig deze uit te schakelen.

 



 

Tijdens de winterslaap

Wanneer de luipaardgekko’s eenmaal in winterslaap zijn hoeft er maar weinig te gebeuren aan onderhoud. Je hoeft niet meer te voeren, geen ontlasting te ruimen en eigenlijk alleen nog maar af en toe de waterbak te verversen. Je zult merken dat ze heel soms nog wat zullen drinken om daarna weer terug te keren naar hun plekje waar ze winterslaap houden.

In principe kun je de lampen in de periode dat de luipaardgekko’s in winterslaap zijn ook helemaal uit zetten. Dit bespaart weer energie. Wanneer je de bak toch graag verlicht houd kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een spaarlamp in te draaien. Dit is echter een persoonlijke keuze die een ieder zelf moet maken. Het ene is niet beter dan het andere.

In gevangenschap duurt de winterslaap in de meeste gevallen ongeveer 2 maanden. De meeste mensen kiezen er hierbij voor om de echte winterslaap te laten duur van ongeveer half december tot begin / half februari.

Luipaardgekko uit de winterslaap halen

Om de luipaardgekko’s weer uit de winterslaap te krijgen doe je eigenlijk het omgekeerde als voor de winterslaap. Het aantal lichturen moet langzaam weer worden terug gebracht naar 12 a 14 uur in plaats van 8 uur. Als je gedurende de winterslaap de lampen uit hebt gehouden, moet je ook eerst weer bij 8 uur beginnen. Ga ook hier niet te snel te werk. Een uurtje per week is voldoende.

Verder kun je langzaam de temperatuur weer wat opvoeren. Je kunt weer een hoger wattage lamp in je bak draaien zodat langzaam aan de temperatuur weer terug gaat naar normaal. Eventuele verwarming voor ’s nachts kun je na een aantal weken weer aanzetten.

Wacht met voeren tot de luipaardgekko’s echt weer een beetje wakker zijn.

Winterslaap in de natuur

In het nieuwe lidgekko boek “The Eylelash Gekkoes” ( ISBN: 3-9804207-8-7 ) is te lezen dat Eublepharis macularius afghanicus zich verspreid tot delen van Afghanistan waar de temperaturen in de zomer stijgen tot 40 graden en er in de winter temperaturen voorkomen van –20 met een boel sneeuw.

Luipaardgekko’s uit deze delen van Afghanistan worden door de extreme temperaturen gedwongen een winterslaap te houden van oktober tot maart. In het zuidelijke deel van Pakistan houden de luipaardgekko’s een winterslaap van half november tot begin maart.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb